piątek, 17 maja 2013

Pierogi ze szpinakiem

Witajcie w ten piękny, słoneczny dzień:) Wiosna w pełni, otaczają nas intensywne kolory, a na rynku można kupić wspaniałe młode warzywa. Od razu mamy ochotę spędzić trochę więcej czasu w kuchni i przygotować coś pysznego. Dzisiaj mamy dla Was pierogi ze zdrowym nadzieniem szpinakowym. Ciasto robimy według sprawdzonego przepisu babci Basi. Zawsze się udaje, a do tego ciasto jest miękkie, elastyczne i bardzo dobre. Farsz szpinakowy jest kremowy i wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie pierogów zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto:)

Składniki (na około 50 pierogów):

Ciasto:
-0,5kg mąki
-1 szklanka gorącej wody
-1 łyżeczka soli
Farsz:
-0,5kg liści szpinaku (może też być mrożony)
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-200g kremowego serka naturalnego
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Świeży szpinak umyj, oczyść i odetnij twarde łodyżki. W garnku zagotuj wodę, wrzuć szpinak i gotuj przez minutę. Odcedź szpinak i dobrze odciśnij z wody. Zostaw szpinak do ostygnięcia i lekko go posiekaj.
*jeśli używasz mrożonego szpinaku pomiń ten krok. mrożony szpinak dodaj od razu do cebuli.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy cebula się zeszkli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj szpinak i dobrze wymieszaj. Smaż wszystko przez ok. 5 min, szpinak powinien zmniejszyć swoją objętość. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Zdejmij z ognia. Gdy szpinak lekko przestygnie, połącz go z serkiem i dobrze wymieszaj. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw solą i pieprzem.


3. Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski wsyp połowę mąki i sól. Wlej gorącą (ale nie wrzącą) wodę i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając resztę mąki. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne.

4. Rozwałkuj część ciasta bardzo cienko i wykrój kółka, na przykład szklanką (resztę ciasta trzymaj pod ściereczką, żeby nie wyschło). Na środek nałóż farsz i zlep pierożka. My brzegi zlepiałyśmy palcami, a wzorek robiłyśmy widelcem.


5. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Czekaj, aż wypłyną na wierzch i po około 2
minutach wyjmij je i odcedź. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami, na przykład roztopionym masłem.

Smacznego:)

Nasze oceny:
Basia: To jedne z moich ulubionych pierogów. Ciasto jest delikatne, miękkie i takie jak lubię najbardziej. Pierogi są idealne na wiosenne obiady. Moja ocena: 10/10.

Rodzina Basi: Na początku myśleliśmy, że szpinak nie pasuje do pierogów. Jednak przekonaliśmy się, że to połączenie jest wyśmienite. Dla nas 50 pierogów to stanowczo za mało, ponieważ są pyszne. Nasz ocena: 10/10.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam :D

    Zapraszam do udziału w akcji Wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, muszą być pyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny obiadek dla wege :D Jeśli interesuje Cię taka kuchnia to zapraszam do mnie. Bo widzę, że wychodzi Ci super, piękne te pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne! sama nigdy nie robiłam, ale gdy tylko widzę w jakimś menu od razu zamawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto na pierogi wyszło superowe i całkiem odlotowe... cieniutkie i mięciutkie jak kaczuszka... po prostu fantastyczne, nie to co sztuczne, mrożone ze sklepu. Serek nadał szpinakowi bardzo kremowy i rozpływający się w ustach smak. gmc_crew

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne pierogi! ; )
    Nadzienie - boskie. Jestem w kulinarnym niebie! : - )

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter